AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ ALANI
Ayakkabı ve saraciye sanayisi, dünyada hızla gelişen, pazar payı artan ve rekabet koşulları zorlaşan bir sektördür. Sürekli gelişim gösteren bir sektör olması dolayısıyla kendini yenileyen, AR-GE çalışmalarına ağırlık veren bir sanayi dalıdır.
Ayakkabı ve saraciye sanayisi, ülke ekonomisine ve istihdama büyük katkı sağlamaktadır. İstenen uluslararası seviyeye ulaşabilmek için yetişmiş kalifiye elemana sektörün her aşamasında ihtiyaç duyulmaktadır.
Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda aşağıdaki dallar yer almaktadır:
1. Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi
2. Saraciye Tasarımı ve Üretimi
Bu doğrultuda Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün eğitim yapmaktadır
Bu programı tamamlayan öğrenciye aşağıdaki bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
• Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda meslek etiği ve ahilik,
• İş sağlığı ve güvenliği,
• Teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm,
• Çevre koruma,
• Girişimci fikirler,
• İş kurma ve yürütme,
• Fikrî ve sınai mülkiyet hakları konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma
• Saraciye temel üretim uygulamalarını yapma
2023-2024 Eğitim-öğretim yılı içinde protokol kapsamında Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi alanı tekrar açılmıştır. Okulumuzda Saraciye Tasarımı ve üretimi dalında eğitim verilmektedir. Öğrenciler bu alanda çanta , kemer, cüzdan, deri aksesuarları vb ürünlerin tasarım ve üretimini yapmaktadır. Bu dal kapsamında tüm sınıf düzeyindeki dersler şunlardır
Ayakkabı ve Saraciye Teknolojileri Alanından mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, başarılan öğrenme birimini ve mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge ile Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikleri içeren Europass sertifika/diploma eki düzenlenir.